Vanliga frågor vid dödsfall

Hur lång tid har vi på oss att ordna med begravningen? – Enligt lag skall gravsättning eller kremation äga rum inom 1 månad från dödsfallet.

Vem tar hand om allt det praktiska? Vem tar hand om post, betalar räkningar, säger upp abonnemang och vattnar blommorna? – I många fall löser man det inom familjen men av olika anledningar fungerar detta kanske inte för alla. Då kan man överlåta uppdraget till begravningsbyrån.

Kan jag förbereda besöket på begravningsbyrån? Ja, det är bra om du är förberedd och att du/ni har tänkt igenom hur begravningen ska utformas. Vill du/ni kan ni gå in på: www.planerabegravningen.se och där förbereda dig inför besöket. Det är även bra att fundera över hur annonsen ska utformas. Vilken symbol som kan passa och vilken vers eller dikt ni vill ha.

Jordbegravning eller kremation? – Har den avlidne uttryckt några önskemål i frågan så är det det alternativet som gäller enligt lag. Vid gravsättning bärs kistan vanligen ut ur kyrkan och till en kistvagn, en katafalk. Kistan tas sedan till graven för att där sänkas ned. Det behövs 4-6 personer för att sänka ned kistan. Kyrkan har ett bärarlag som går att boka om man inte vill ordna med bärare själv i familjen. Kyrkans bärarlag är kostnadsfritt för den som är medlem i Svenska kyrkan. Vid graven tar familjen sedan sitt avsked och kan då lägga ned en blomma och säga ett sista farväl.

Vid kremation sker avskedet i kyrkan/kapellet. Efter akten transporteras den avliden till krematoriet i Växjö för kremering. Efter någon eller några veckor är askan/urnan åter på orten och de anhöriga kan boka en tid med kyrkan för urnsättning.

Ska den avlidnes aska gravsättas i minneslund kan de anhöriga inte vara med då minneslunden är en anonym gravplats. De anhöriga underrättas då efteråt av kyrkan när askan har blivit gravsatt.

Svart eller vit slips? Klänning eller kjol? – Begravningstraditioner är ofta väldigt lokala. Idag går det att säga att det finns inga ”rätt eller fel”. Vanligt förekommande är att make, barn, och barnbarn till den avliden har mörka kläder och vit slips. Det viktigaste är att man har på sig kläder som man känner sig fin och bekväm i och som hedrar den avlidne. På en del begravningar kan det därför passa bättre med  svart kostym och vit slips eller en svart klänning och på andra begravningar kanske begravningsgästerna väljer att ha jeans, skjorta och en blazer eller klänning/kjol.