Gäst på begravning

Som nära anhörig eller vän känns det kanske självklart att gå på en begravning. Men även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du inser att också du har rätt att delta i sorgen. Och trots att du är en avlägsen släkting, arbetskamrat, granne eller vårdare till den begravningen hålls för, betyder det ofta mycket för familjen att du kommer.

Ibland vill dock familjen hålla begravningen i kretsen av de närmsta och bjuder själva in de gäster som ska närvara. Detta brukar stå i annonsen så man vet i god tid.

Är det första gången du ska gå på begravning kanske det kan vara svårt att veta vad som är lämpligt, både när det kommer till klädsel, sittplatser och klockslag.

Här har vi samlat lite av de vanligaste funderingarna kring detta.

Klädsel

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Vanligast är att man som både man och kvinna klär sig svart eller mörkt. Det är fritt för anhöriga att välja klädsel. Ibland kan det stå i annonsen ljus klädsel eller någon annan specifik färg, då ska man naturligtvis som gäst anpassa sig till det. Det kan även stå ”kom i de kläder som Gösta var van att se dig i”.

Färgen på slipsen har blivit mer flexibel med åren. Nära manliga släktingar brukar bära vit slips. Fråga oss om du är osäker, det kan variera hur formell begravningen är och vad de närmast anhöriga har för önskemål.

Ankomst

Hur tidigt bör jag vara på plats i kyrkan? Vi svenskar är duktiga på att passa tider, vi kommer hellre en halvtimme för tidigt än en minut för sent. På begravningsdagen räcker det att du som gäst kommer 10-15 minuter innan begravningen börjar, lite beroende på hur mycket folk som kommer. Närmast anhöriga brukar vi rekommendera att komma ca. 5 minuter innan utsatt tid.

Sittplatser

Hålls begravningen i en kyrka varierar det ofta vilken sida den närmaste familjen ska sitta på, från kyrka till kyrka. Ibland sitter närmast anhöriga på höger och ibland på vänster sida. Bortsett från de främsta raderna är det ganska fritt sedan. Sitt där du känner dig bekväm, det finns inga rätt eller fel i kyrkan. Är du ändå osäker kan du alltid fråga oss från begravningsbyrån så visar vi dig.

Begravningsceremoni

Det kan variera stort hur själva begravningen sedan går till. Är det en kyrklig eller borgerlig begravningsceremoni – eller en begravning enligt annat trossamfund?

En begravning som följer enligt Svenska kyrkans ordning har en förutbestämd ritual.

En borgerlig begravningsakt kan vara helt fritt utformad efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål.

De anhöriga kanske har valt att ha programblad som delas ut när du kommer in. Där i står programmet för begravningen, då kan det vara lättare att följa med i vad som händer under själva akten.

Efter begravningen

När begravningsakten är avslutad anordnas det ofta en minnesstund. Då samlas man i en lokal som familjen valt, hemma hos någon anhörig eller på en restaurang som kanske den avlidne hade tyckt mycket om. Där får man sitta tillsammans, äta en bit mat och minnas personen. Någon kanske håller ett tal eller läser en dikt.

Vare sig om familjen bjuder in till minnesstund eller inte, brukar det stå i annonsen.

Har ni fortfarande frågor och funderingar inför en begravning ska ni inte tveka att höra av er till oss. Inga frågor är för små!